Ondernemen met impact

Hyperloop: klaar voor de start?

17.01.2017

Timo

Leestijd: minuutje

Delft Hyperloop maakt zich op voor een belangrijke wedstrijd.

Delft Hyperloop maakt zich op voor een belangrijke wedstrijd. Van 27 tot 29 januari vindt in Los Angeles de SpaceX-competitie plaats. Verschillende universiteitsteams presenteren en testen voor het eerst een fysiek ontwerp van een capsule die goederen en mensen in de toekomst razendsnel door buizen zal gaan vervoeren.

Bij de designcompetitie vorig jaar werd Delft Hyperloop tweede, net achter het MIT-team. Beiden vielen op door het gebruik van magneten: de capsule zweeft als het ware in de buis. Daarna hebben de teams de tekentafel verlaten. Binnenkort moet ze laten zien dat hun ontwerp op halve schaal ook echt – zonder te crashen – van a naar b kan.

Eind oktober was Delft Hyperloop al even in Los Angeles om een aantal testritjes te maken. De combinatie van snelheid en veiligheid is de belangrijkste uitdaging. De Delftse capsule kan in theorie tot wel 1200 km/uur. Op de testbaan, die maar een mijl lang is, verwacht het team een snelheid van 400 km/uur. De kunst is om daarna succesvol te remmen.

Het wordt spannend. In mei vorig jaar liet het MIT-team weten dat de remmen meer tests nodig hebben. Delft onderscheidt zich door haar lichte en energiezuinige ontwerp – de capsule weegt slechts 149 kilo. Liggen daar kansen voor het Nederlandse team?

Meer lezen

Het ontwerp van de TU Delft
In september won Delft Hyperloop een Accenture Innovation Award
De website van de SpaceX-competitie

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!