Ondernemen met impact

Hoe meerwaarde waarde krijgt

12.08.2016

Zosha

Leestijd: minuutje

In de Paarse Economie is betekenisvol waardevol. Letterlijk.

De Paarse Economie, de betekeniseconomie of de sociale onderneming. Vele namen voor één grote, belangwekkende verandering: ‘happy is the new rich’.

Geld maakt niet gelukkig: zelfs de welvarende jaren ’90 konden die illusie niet waar maken. Dus zijn we op zoek naar een nieuwe verhouding tussen geld en geluk. Uitkomst? De Paarse Economie, een economie die draait om betekenis. Niet maximale winst is het hoogste doel, maar het verbeteren van de wereld. En dan gaan geld en geluk best samen. Paarse ondernemingen beginnen niet bij een gat in de markt, maar bij een probleem in de wereld. En daar schrijf je een businessplan bij – met verdienmodel.

In Nederland schieten deze sociale ondernemingen als oesterzammen uit de grond. Zoals AfvalLoont. Een, let wel, bedríjf, dat recycelen wil bevorderen en je daarom betaalt voor je afval. Of BroodNodig, dat al dat brood dat wordt weggegooid verzamelt en omzet in bio-gas. Of de Koeckebackers, dat niet mensen aan neemt om koekjes te bakken, maar koekjes bakt om mensen aan te nemen.

In de Paarse Economie is betekenisvol waardevol. Letterlijk. En als dit vergezicht door systeemverandering dichtbij wordt gehaald? Dan drukken we welvaart straks niet meer uit in BNP, maar in BNG: Bruto Nationaal Geluk.

Meer lezen

Tegenlicht aflevering Rendement van geluk
Social Enterpise NL
AfvalLoont
BroodNodig
Koeckebackers
Koeckebackers is gebaseerd op het Amerikaanse Greyston Bakery
Happy Start-Up School
Rotterzam

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!