Ondernemen met impact

Het mkb slaat terug

31.10.2017

Imre

Leestijd: minuutje

Kleine en middelgrote bedrijven vormen de motor van de lokale economie.

Negentig procent van de producten en diensten die we online aanschaffen, wordt geleverd door een handvol reuzenbedrijven. Het mkb is hier de dupe van, zo waarschuwt het initiatief Locoo. Want boekhandels leggen het af tegen Bol.com, hotels tegen Airbnb en taxichauffeurs tegen Uber.

Kleine en middelgrote bedrijven vormen de motor van de lokale economie. Zij zorgen voor werkgelegenheid, levendigheid en sociaal contact. Maar als zij op de online markt – waar we een groot deel van onze aankopen doen – geen aansluiting vinden, komen ze op den duur in zwaar weer terecht. En ondertussen eindigt het geld, en dus de macht, bij reuzen als Amazon.

Het probleem is niet dat we online winkelen. Het probleem is dat op internet alleen de mega-aanbieders komen bovendrijven. Locoo werkt aan oplossingen om hier iets aan te doen. De meest avontuurlijke oplossing, die binnenkort wordt getest bij een pilot in Rotterdam, is een munt die je alleen bij het lokale mkb kunt uitgeven. Zo’n munt zorgt dat geld langer in de regio actief blijft en dat de lokale economie een boost krijgt.  

Vernieuwend aan deze munt – bijvoorbeeld ten opzichte van de bitcoin – is dat hij tijdelijk gelabeld is als lokaal. Na een vaste periode kun je hem weer inwisselen voor een euro, óf als lokale munt blijven gebruiken. Hoe dat precies werkt, lees je hier.

Meer lezen

Het mkb slaat terug: deel 2
Over alternatieve geldsystemen
Over het monopolie van internetbedrijven

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!