Ondernemen met impact

Het mkb slaat terug 2

31.10.2017

Imre

Leestijd: minuutje

Het initiatief Locoo verzon een tactiek: introduceer een munt die je tijdelijk alleen lokaal kunt uitgeven.

Hoe prikkelen we onszelf om niet bij Amazon, maar bij de kledingzaak op de hoek te gaan winkelen? Het initiatief Locoo verzon een tactiek: introduceer een munt die je tijdelijk alleen lokaal kunt uitgeven.  

Stel je voor: de gemeente van het dorp LaatBloeien besluit om deze speciale munt in omloop te brengen. De ondernemers uit het dorp doen ook mee. Dat betekent dat de euro’s waarmee de bakker haar werknemers betaalt, tijdelijk het stempel ‘lokaal’ krijgen. De werknemers worden zo gestimuleerd om hun geld in LaatBloeien uit te geven. Bij de kapper bijvoorbeeld – die het geld op zijn beurt weer kan spenderen bij de kledingzaak. En als je de gelabelde euro’s niet gebruikt, kun je ze na een vaste periode weer omruilen voor normale euro’s.

Het systeem hierachter is simpel. Je krijgt een lokale rekening en betaalt met een app op je telefoon. Elke transactie met de lokale munt komt de LaatBloeiense economie ten goede. En stroomt niet naar grote bedrijven, die de lokale economie juist overslaan. Doordat de munt in feite gewoon de (relatief betrouwbare) euro is, ontloop je het risico dat je een alternatieve valuta creëert waarvan niemand de waarde weet.

Na pilots in onder meer Sicilië gaat Locoo de lokale munt in 2018 testen in Rotterdam.

Meer lezen

Het mkb slaat terug: deel 1
John Oliver over bedrijfsconsolidatie

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!