Ondernemen met impact

Het bestaat: duurzaam beton

28.06.2018

Imre

Leestijd: minuutje

Beton moet z’n intrede doen in de kringloopeconomie.

Bob Marley zong het al: we leven in een betonnen jungle. Het bouwen van wegen, huizen en bruggen lijkt ondenkbaar zonder beton. Dat heeft een keerzijde. Maar liefst negen procent van de wereldwijde CO-uitstoot ontstaat bij de productie van beton – en in het bijzonder bij de productie van het bestanddeel cement.

Een oplossing komt van het Nederlandse initiatief New Horizon. New Horizon ontdekte een manier om nieuw beton te winnen uit betonpuin, dat eerder ongeschikt leek voor hergebruik.

Zoals vaker bij duurzame uitvindingen is de oplossing van New Horizon vergelijkbaar met de werking van processen in de natuur. De machine waarmee het oude beton wordt geüpcyclet, functioneert zoals het herkauwen van een koe. Draaiende assen scheiden de basisbestanddelen van beton – grind, cement en zand – van elkaar. Zo zijn deze weer bruikbaar voor de productie van nieuw beton.

Met deze uitvinding hoeven er minder nieuwe grondstoffen aangeboord te worden. En een lagere productie van cement scheelt een boel vervuilende werkzaamheden. In een toekomstgerichte economie, waarin duurzaamheid centraal staat en CO-uitstoot meer en meer belast wordt, is dit een besparing waar producenten niet omheen kunnen. De boodschap is duidelijk: beton moet z’n intrede doen in de kringloopeconomie.

Meer lezen

Over de uitvinding
De website van New Horizon
De milieu-impact van beton

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!