Ondernemen met impact

Groen geld verdienen met de Ecocoin

03.05.2018

Ellyn

Leestijd: minuutje

Wat als je wel geld kon verdienen met duurzame acties?

Duurzaamheid loont niet. Dat maakt het zo moeilijk over te stappen op een groene economie. Als je zwerfafval opruimt of een boom plant, krijg je daar geen beloning voor, afgezien van een goed gevoel. En dat terwijl milieu-onvriendelijke praktijken wel geld opleveren. Wie een boom kapt, kan het hout tenslotte verkopen.

Maar wat als je wel geld kon verdienen met duurzame acties? Dat is de gedachte achter Ecocoin, een cryptomunt die groene daden beloont. De munt werkt volgens hetzelfde principe als de bitcoin. Dat wil zeggen dat de munten worden gemaakt en beheerd door een netwerk van computers – de blockchain – zodat niemand ermee kan sjoemelen.

Bitcoins zijn slecht voor het milieu. Ze worden verdiend door degene die de meeste computers aan het werk zet, en dus de meeste elektriciteit verbruikt. Ecocoins verdien je juist door je handen uit de mouwen te steken voor het milieu. Bijvoorbeeld door een bijentuin aan te leggen. Vervolgens kun je de munt inwisselen voor zaken als biologisch eten of een overnachting in een duurzaam hotel. Ecocoin werd tot nu toe getest op festivalterreinen en universiteiten. Het is de bedoeling dat je de munt vanaf eind dit jaar ook echt kunt verdienen.

Uniek is dat elke munt gekoppeld is aan een boom, om de waarde te garanderen. Dat betekent ook dat iedere Ecocoin, net zoals de boom, geen eeuwig leven heeft. Het heeft dus geen zin om hem lang vast te houden. Rentenieren is uit, tuinieren heeft de toekomst.

Meer lezen

De website van Ecocoin
Interview met de bedenker

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!