Ondernemen met impact

Google je groen

31.01.2017

Ellyn

Leestijd: minuutje

Als je met Ecosia iets opzoekt, gebruiken het bedrijf het geld van de advertenties om bomen te planten.

Het leven zonder Google is bijna niet meer voor te stellen. Wereldwijd zoeken we vier miljard keer per dag met de zoekmachine. Maar Google kan ook niet zonder ons: elke keer dat je iets opzoekt krijg je advertenties te zien. Die advertenties leveren miljarden dollars op, bijna driekwart van de omzet van het bedrijf.

Al dat geld kun je ook gebruiken om de wereld een beetje mooier te maken. Dat bedacht een groepje Duitse ondernemers. Ze besloten hun eigen zoekmachine te bouwen: Ecosia. Als je met Ecosia iets opzoekt, gebruiken het bedrijf het geld van de advertenties om bomen te planten. Tot nu toe zijn er meer dan zes miljoen bomen door Ecosia geplant. De bomen verbeteren de kwaliteit van de bodem en filteren CO uit de atmosfeer.

Dat klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Er zijn wel wat nadelen aan Ecosia. Als je het internet gebruikt en zoekopdrachten uitvoert verbruik je stroom. De vraag is hoeveel van die elektriciteit op een groene manier wordt opgewekt. Daarnaast draait Ecosia op software van Microsoft. Dat merk je, de resultaten zijn net iets minder scherp dan bij Google. Maar dat doet niet af aan de kracht van het idee dat je online ook kunt bijdragen aan een betere wereld. Gewoon, door iets te doen wat je elke dag al doet.

Meer lezen

De website van Ecosia
Hoe verdient Google haar geld? De BBC zocht het uit

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!