Ondernemen met impact

Gezocht: duurzame computer

21.12.2018

Jens

Leestijd: minuutje

Je kan het zo gek niet bedenken of het heeft een duurzame versie. Dan moet een duurzame computer ook bestaan, toch?

Schoenen van kauwgom, gerecycled beton en groene daken. Je kan het zo gek niet bedenken of het heeft een duurzame versie. Dan moet een duurzame computer ook bestaan, toch?

Het resultaat van een internetzoektocht naar “duurzame” en “computer” is teleurstellend. Je vindt vage merken en tips over het energiegebruik van je huidige verspiller. Maar geen enkele verwijzing naar echte groene computers.

Dat duurzame computers nodig zijn, bevestigt een onderzoek naar de sociale en ecologische effecten van merken als Dell, Apple en HP. Gekeken is naar de CO₂-uitstoot van de productie, de energieconsumptie en de mate waarin giftige chemicaliën zijn gebruikt. Geen van de bekende merken scoort een voldoende.

De duurzaamste producent is Very PC. Het aluminium voor hun desktops vliegt niet de wereld over en de computers gebruiken relatief weinig energie. Klinkt goed, maar ook zij scoren maar net een voldoende. Waar zijn de echte pioniers van de groene computer?

Niet op de lijst, maar superduurzaam: de kartonnen desktops van Recompute en de houten laptops van Iameco. Sterk energiebesparend omdat de warmte kan ontsnappen. Maar belangrijker, ze zijn modulair: onderdelen zijn makkelijk vervangbaar. Zo gaan ze lang mee en dat is mooi, want de CO₂ uitstoot van het maken van een nieuwe computer staat gelijk aan een retourtje Madrid.

Meer lezen

De website van Iameco
De website van Recompute
Kijken: The story of electronics
Je oude laptop laten recyclen

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!