Ondernemen met impact

Geld verdienen aan oud plastic

07.12.2018

Imre

Leestijd: minuutje

Dat Shell investeert in Plastic Bank ruikt naar groenwassen.

De plastic soep is een wereldwijd probleem. De oplossing zit ‘m in minder plastic produceren en meer plastic recyclen. Maar dit laatste klinkt onrealistisch in gebieden waar een goede infrastructuur voor afvalverwerking ontbreekt.

Het initiatief Plastic Bank gaat dit probleem te lijf. Dat doet ze door het inzamelen van plastic te koppelen aan een verdienmodel. Deelnemers aan het project – bijvoorbeeld in Haïti en op de Filipijnen – krijgen betaald voor plastic dat ze verzamelen en inleveren op centrale punten. Plastic Bank helpt om het ingezamelde plastic lokaal te sorteren, recyclen en als ‘sociaal plastic’ te verkopen aan bedrijven als Marks & Spencer en Henkel.

Dit plastic heeft markt- , ecologische en sociale waarde! Wie het verzamelde plastic inkoopt, stimuleert lokale economieën, én voorkomt dat plastic in de oceaan belandt. Daarom is het plastic ‘sociaal’. Het biedt deelnemers een daginkomen, en zelfs de kans om een plastic-inzamel-onderneming te starten.

De uitdaging voor Plastic Bank is om het sociale businessmodel te laten draaien zonder afhankelijk te zijn van donaties van grote spelers als Shell. Dat Shell investeert in Plastic Bank ruikt naar groenwassen. Hoe meer gerecycled plastic wordt verkocht, hoe sneller de Plastic Bank-beweging op eigen benen staat. Grootinkopers van plastic, lezen jullie mee?

Meer lezen

Over Plastic Bank
Meer over de plastic soep

Meer kijken

Documentaire: A Plastic Ocean
Gewoon omdat het zo leuk is: Het plastic eiland

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!