Gydo-van-der-Wal

Ondernemen met impact

Duurzame ideeën verwezenlijken in een groene oase midden in de stad

14.06.2021

Patricio

Leestijd: even zitten

Noorderwind benadert duurzaamheid met een grote glimlach, we willen laten zien dat het niet stoffig hoeft te zijn maar juist leuk!

Wie is Gydo van der Wal?

Na een paar jaar met het Korps Mariniers de wereld over te hebben gezworven, ben ik mijn ondernemingen op het strand gestart. Ik runde daar een strandpaviljoen, surfschool en evenementenbedrijf. Een prachtige tijd, maar ik wilde ook wat voor de planeet betekenen. Bij BlueCity maakte ik kennis met de circulaire economie en wist, daar wil ik deel van uitmaken! Nu ben ik partner bij Noorderwind en kan ik al mijn opgedane kennis delen met ondernemers en initiatieven die de wereld mooier willen maken. Mijn broodnodige portie natuur en buiten zijn haal ik uit het verzorgen van wildplukwandelingen en -cursussen.

Kun je in een zin zeggen wat Noorderwind doet?

Noorderwind helpt organisaties met het verwezenlijken van duurzame ideeën. We helpen om snel en efficiënt businesscases te identificeren, te testen en op te schalen tot een product en bijbehorende duurzame onderneming die echt een positieve impact op de wereld heeft. 

Waar houd jij je mee bezig?

Ik houd me vooral bezig met projecten binnen de thema’s biodiversiteit, food en circulaire economie. Allemaal hebben we een faciliterende rol binnen het co-creatieproces en begeleiden we een of meerdere start-ups. Mijn ondernemerskennis, van toen ik nog een strandpaviljoen en surfschool runde, wil ik nu overbrengen op andere ondernemers. Maar dan wel voor ondernemers die de wereld een stukje mooier willen maken.

Wat maakt Noorderwind uniek?

We zijn een maatschap en heel flexibel georganiseerd. We hebben een aantal keuzes gemaakt die als onderneming niet per se voor de hand liggen. We vinden een goede balans tussen werk en privé belangrijk. We werken bijvoorbeeld 4 dagen in de week als onderneming en we zorgen dat we een paar keer per jaar een paar weken vakantie nemen. 

Het team van Noorderwind bestaat naast stuurmannen (partners van Noorderwind) ook uit een losse schil van ondernemers die op hun specialisme worden ingeschakeld. Deze ondernemers noemen we de bemanning omdat zij in de projecten stappen wanneer hun expertise gewenst is en wanneer zij de impact/het doel/de bestemming van het project interessant vinden. De stuurmannen en bemanningsleden zitten samen in de stuurhut van Noorderwind, omdat we als collectief gezamenlijk de koers van Noorderwind bepalen (yes, grapjes in scheepstermen maken we graag:-)!).

“Noorderwind benadert duurzaamheid met een grote glimlach en we willen laten zien dat het niet stoffig hoeft te zijn maar juist leuk!”

Wat is jullie grootste uitdaging?

Onze ambitie is dat er steeds meer duurzame ondernemingen ook echt slagen. Het blijft altijd een uitdaging om dat voor elkaar te krijgen. Maar daar werken we elke dag hard aan!

Waarom heb je gekozen voor LaatBloeien?

Als je hier binnenloopt is er direct een fijne vibe; het is heel open, er is veel licht en er zijn veel planten. Natuurlijk is het ook belangrijk waar LaatBloeien voor staat; ondernemers die impact maken en de energietransitie. Dat sprak ons direct aan. We zoeken altijd plekken waar we andere ondernemers kunnen ontmoeten. Ook is het best een groene omgeving zo midden in de stad. Als je bijvoorbeeld een wandeling tijdens de lunch maakt zit je echt op een goede plek met de Tuin bij de Hofbogen hierachter.

Wat vind je van de community?

Het is nu nog erg rustig, dus het is nog lastig om daar iets over te zeggen. We hebben al wel een workshop over eco-positiviteit voor alle community-leden georganiseerd om zo ook de andere leden te leren kennen. Ik denk dat we hierin samen nog wel meer leuke dingen kunnen doen. Kortom, het zou gaaf zijn als hier nog meer duurzame ondernemers komen te zitten. 

En tot slot: hoe drink je je koffie? Voor als lezers een afspraak met je willen maken?

Koffie drink ik meestal zwart en af en toe cappuccino. Soms drink ik ook mijn ‘speciale’ koffie. Dan zet ik een espressoglaasje onder de machine, kies ik voor gewone koffie en zet ik hem eerder stop. Zo heb ik toch wat koffie binnen, maar niet gelijk zo’n hele sloot. Ofwel, een hele slappe espresso haha.

Contact zoeken met Gydo? gydo@noorderwind.co

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!