Ondernemen met impact

Dit is waarom zeeboerderijen nodig zijn

24.04.2020

Jens

Leestijd: minuutje

Wat bijzonder is aan zeewier, is dat het júist in een vervuilde omgeving als een haven goed gedijt.

Zeewier is gezond. Gezond voor mensen, maar voorál voor de planeet, want het kan haar helpen genezen van vervuiling én de klimaatcrisis.

Nikki Spil en Sjoerd Laarhoven zijn The Seaweed Farmers en bouwen in de haven van IJmond een zeeboerderij: hier groeien gewassen in de zee. Er hangt inmiddels 180 meter wier in het water, maar ze begonnen klein: “we hebben eerst ergens een lijntje uitgehangen en toen gezien: o, het groeit, dat is leuk.”

Wat bijzonder is aan zeewier, is dat het júist in een vervuilde omgeving als een haven goed gedijt. Havenwater is vaak ernstig vervuild door nutriënten als nitraat en fosfaat. Vissen kunnen daardoor moeilijk toetreden tot het ‘brakke’ water om bijvoorbeeld hun eitjes te leggen. Het leuke aan zeewier is dat het die nutriënten juist nodig heeft om te groeien. 

Een ander stofje waar zeewier lekker veel van nodig heeft is CO₂. Als een soort super-onderwaterboom neemt zeewier CO₂ op en geeft er zuurstof voor terug.

Zo zuivert zeewier het water en ontstaat er een gezond ecosysteem. En dat trekt leven aan: “Er zit zoveel vis in het water waar wij kweken, dat we de plek het ‘vissenhotel’ zijn gaan noemen.”

Via een crowdfundcampagne kan iedereen aanhaken bij The Seaweed Farmers. Wat Nikki en Sjoerd verkopen, is waarde in de vorm van een gezonde Noordzee. Goed voor de natuur, maar ook voor ons: we compenseren zo direct een deel van onze eigen CO₂-uitstoot. Met een investering van 250 euro haal je bijvoorbeeld al 350 kilo CO₂ uit het water. Dat is meer dan de uitstoot van een autoritje van Utrecht naar Madrid en terug.

Aanhaken

Met de Crowdfundcampagne help je Nikki en Sjoerd vooruit en compenseer je jouw CO2-uitstoot!
Een biertje kopen dat gemaakt is met IJmonds zeewier

Meer lezen

De website van The Seaweed Farmers
Zeeboerderijen zijn deel van de blauwe economie
Is zeewier het eten van de toekomst?

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!