Ondernemen met impact

Dit alternatief voor Airbnb geeft steden weer lucht

28.05.2019

Jens

Leestijd: minuutje

Bij Fairbnb gaat de helft van de winst naar de buurten die die winst genereerden.

Wereldwijd staan steden onder druk van het massatoerisme van de 21ste eeuw. Met verhuurplatform Airbnb in de hoofdrol. Het gevolg: overlast van toeristen op straat, stadscentra waar geen lokale bewoner meer komt en stijgende huizenprijzen.

Een probleem van Airbnb is dat het opbrengst en kosten oneerlijk verdeelt. De winst van het bedrijf wordt lokaal verdiend, maar komt terecht bij verre aandeelhouders. Terwijl steden met de lasten blijven zitten. Helemaal als Airbnb lokale regels tegenwerkt, zoals de maximale verhuurtijd van 30 dagen per jaar in Amsterdam.

Fairbnb is een alternatief verhuurplatform voor particulieren. Dat zich afvroeg: wat zijn de sleutels voor een eerlijkere en duurzamere vorm van toerisme?

Bij Fairbnb gaat de helft van de winst naar de buurten die die winst genereerden. Zo profiteert de stad zelf van verhuur, en niet alleen verre aandeelhouders. En wordt er samengewerkt met lokale overheden, in totale overeenstemming met de regelgeving.

Om ook zonder aandeelhouders het platform te ontwikkelen, kozen de oprichters van Faribnb voor het coöperatiemodel: leden zijn dan eigenaren die samen op een democratische manier de beslissingen maken.

Geen investeringen door aandeelhouders betekent ook een risico: hoe komt het bedrijf aan startkapitaal? Hier kunnen wij het verschil maken, want er is een crowdfundcampagne. Steun Fairbnb en word cofinancier van het nieuwe toerisme!

Meer lezen

Hoe Frankrijk belastingontduikers aanpakt

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!