Ondernemen met impact

De drijvende stad overstroomt niet

05.11.2017

Timo

Leestijd: minuutje

Koen Olthuis bouwt met zijn Waterstudio drijvende containers.

We hadden het al eerder over natuurrampen. Toen vertelden we hoe belangrijk een goede infrastructuur voor een stad is. Hoe doe je dat precies? Wat kun je bijvoorbeeld doen tegen een overstroming?

Water blijft op stoeptegels liggen en verdwijnt langzaamaan in het riool. In Chicago was de natuurlijke waterkringloop de inspiratie om het anders te doen. Voor veel stoepen wordt een speciaal soort steen gebruikt dat water doorlaat, dat vervolgens niet in het riool belandt maar in een zogeheten ‘biogreppel’: die zorgt ervoor dat het water op een natuurlijke manier wegstroomt, vuil achterlaat en planten kan voeden of terugstroomt naar Lake Michigan.

Om overlast van overstromingen tegen te gaan kun je de stad ook anders vormgeven. Koen Olthuis bouwt met zijn Waterstudio drijvende containers. In aan het water gelegen sloppenwijken in Dhaka (Bangladesh) drijven die containers op recyclebaar plastic en kunnen ze dienst kunnen doen als klaslokaal of keuken. Een andere manier van denken: een drijvende stad kan niet overstromen.

Groene straten en een drijvende stad zijn duidelijke ideeën waar alle lagen van de bevolking wat aan hebben. Zeker omdat er wordt gekeken naar wat mensen nodig hebben die op de meest kwetsbare plekken op aarde wonen.

Meer lezen

Eerdere artikelen over natuurrampen
The flood-proof city
Waterstudio: the future of housing

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!