Ondernemen met impact

De Bospont verkent nieuwe wateren

25.11.2016

Ellyn

Leestijd: minuutje

Hier bouwen we systemen in het klein, die straks overal uitgerold kunnen worden.

In het Amsterdamse Nieuwe Meer ligt een veerpontje dat bijna onzichtbaar is. De pont lijkt net een eiland, bedekt met gras en mos. Wel een eiland dat je met je smartphone naar je toe kunt laten komen: de Bospont is namelijk een experiment dat natuur en techniek samenbrengt.

De duurzame innovatie zit in het materiaal. De Bospont is niet van staal maar van piepschuim, zo ingepakt dat aarde blijft liggen en planten kunnen wortelen. Op het dek groeien twee perenbomen en onder het wateroppervlak nestelt een zwamvlok, een netwerk van schimmeldraden waar paddenstoelen uitgroeien. De zwamvlok is een natuurlijke filter. Hij scheidt zuren en enzymen af, die afvalstoffen en bacteriën in het meer opruimen.  

De Bospont is nog een prototype, maar wel een met ambitie. Een volgende versie zal gebruik maken van zelfsturende technologie, zoals Google Car ook heeft, en er komen zonnepanelen op voor de elektrische buitenboordmotor. De Bospont is ook onderdeel van onderzoek naar een nieuw, waterbestendig materiaal dat helemaal uit schimmels bestaat. Dat moet het piepschuim vervangen. Veel dieren en planten kunnen profiteren van een drijvende, eetbare tuin. Zoals bedenker Erik Hobijn zegt: ‘Hier bouwen we systemen in het klein, die straks overal uitgerold kunnen worden.’

Meer lezen

YouTube filmpje over BosPont
Website van Nieuw en Meer: deze kunstenaars hebben nog meer groene ideeen voor hun wijk
Bospont werkt samen Mycelco, een bedrijf dat werkt aan biologische oplossingen met schimmels en paddenstoelen
Robert Jasper Grootveld bouwde in de jaren ’70 al drijvende tuinen uit piepschuim. Het is dezelfde methode die Bospont gebruikt (video)
Bospont wordt beschikbaar gesteld aan Roboat – een experimenteert met zelfsturende boten in de grachten van Amsterdam van MIT

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!