Ondernemen met impact

Circulair met flair

17.05.2016

Imre

Leestijd: minuutje

We hebben de kringloopeconomie niet alleen hard nodig. Het kan nog leuk zijn ook.

Een veelgehoord doemscenario. Als de mensheid zo doorgaat zal het grondstofgebruik tot 2050 verdrievoudigen. De ‘lineaire economie’ waarin wij leven kan dit niet aan. Hulpbronnen raken uitgeput en aan de andere kant van het productieproces stapelt het afval zich op.

Klinkt allemaal nogal apocalyptisch. Maar vreest niet! Met elkaar kunnen we de lineaire economie omsmeden tot een ‘kringloopeconomie‘ waarin grondstoffen eindeloos circuleren. De kringloopeconomie is geen winst-en-groeimachine, maar een evenwichtig ecologisch systeem waarin we onze hulpbronnen niet uitputten. En waarin afval functioneert als grondstof.

De tijd is er rijp voor. De technologische ontwikkelingen van de laatste decennia maken een transitie naar de kringloopeconomie nu al mogelijk. De volgende stap is een andere grondhouding en nieuwe, creatieve businessmodellen. Businessmodellen waarin niet alleen het eindproduct, maar élke schakel in de productieketen meerwaarde oplevert.

Wat denk je bijvoorbeeld van een spijkerbroek die je niet koopt, maar waarvoor je een abonnement afsluit? En die na gebruik gerecycled wordt? Dát is het soort initiatieven waar de kringloopeconomie baat bij heeft. We hebben de kringloopeconomie niet alleen hard nodig. Het kan nog leuk zijn ook.

Meer lezen

Mud jeans – Lease je spijkerbroek
TNO-rapport – Kansen voor de circulaire economie in Nederland
KennisKaart Circulaire economie
Tegenlicht: geen spullen meer bezitten

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!