Ondernemen met impact

Broedcafé gemist? Dit korte verslag is voor jou

05.11.2019

Jens

Leestijd: minuutje

De Oesterzwammerij kweekt oesterzwammen op gebruikt koffiedik, afkomstig van verschillende horecaplekken in Haarlem.

LaatBloeien laat nieuwe, veelbelovende initiatieven en ideeën bloeien. Daarom organiseren we het Broedcafé, een serie evenementen in ons werkcafé in Haarlem die de initiatieven van sociale ondernemers en maatschappelijk vernieuwers versterkt.

De Broedgast

Tijdens de allereerste editie op 16 oktober verwelkomden we Erik Boele-de Zeeuw van De Oesterzwammerij. Erik werkt op verschillende manieren aan de circulaire economie. In het bijzonder: hij kweekt zwammen op gebruikte koffie.

Deel 1: De Oesterzwammerij

Na een hapje gered eten van Room for Food was het tijd om te broeden. Erik vertelde het verhaal van De Oesterzwammerij. De Oesterzwammerij kweekt oesterzwammen op gebruikt koffiedik, afkomstig van verschillende horecaplekken in Haarlem. Erik vertelde over zijn drijfveren: de grondstoffen op deze planeet raken op. Dat komt door de niet-duurzame manier waarop we omgaan met die grondstoffen en ‘afval’.

Daarna benoemden we samen we tijdens het vraaggesprek concreter de uitdagingen waar Erik voor staat. Voornamelijk een gebrek aan tijd: hij moet koffieprut ophalen, zo vers mogelijk; hij moet zwammen kweken en oogsten op precies het goede moment; hij moet klanten vinden, maar niet te veel; hij heeft een nieuwe oogstlocatie nodig; en oja, een nieuwe website.

Kwartetten

We gingen ‘kwartetten’: iedereen had een set kaarten gekregen; Geld, Tijd, Kennis, Netwerk of Joker. De kaarten helpen om concreet over een bijdrage aan het initiatief na te denken.

De gespeelde kaarten:

 • Joker/idee:
  Het LaatBloeien Werkcafé kan dienen als Oesterzwammerij-afhaalpunt. Dit kan een hoop tijd en moeite van het bezorgen schelen.
 • Kennis:
  In plaats van alleen samenwerkingen zoeken met horeca, kan De Oesterzwammerij ook kijken naar bijvoorbeeld bedrijfskantines. Bedrijven moeten mee in de duurzaamheidstransitie en staan steeds meer open voor dit soort initiatieven en producten.
 • Vraag:
  Hoe ziet Erik De Oesterzwammerij in de toekomst? Als een onderneming waarin hij zelf aan het roer staat en er mensen in dienst zijn? Of bijvoorbeeld meer als een gemeenschappelijk gedragen initiatief in de vorm van een stichting en/of coöperatie?
 • Netwerk:
  EcoSol is een ‘leerorganisatie’ waar een samenwerking mee kan worden gezocht op het gebied van netwerk en verspreiding. Een van de aanwezigen zegt voor het juiste lijntje te kunnen zorgen.
 • Joker/idee:
  Ecoplaza is een mogelijk afnemer van de oesterzwammen.

Deel 2: het Broedfonds

Goede kaarten, maar het to-do-lijstje van Erik is zo alleen maar langer geworden. Daarom, tijdens deel 2 van de avond, gingen we op zoek naar een model om initiatieven met sociale of ecologische waarde structureel te kunnen ondersteunen. Want zo’n Broedcafé is leuk, maar het wordt pas echt interessant wanneer we als groep écht geld of tijd hebben om te ‘spelen’.

Broedfonds

Erik presenteerde het idee van een Broedfonds en bijbehorende burgercoöperatie. In het kort:

Een groep burgers legt elke maand 10 euro in in een Broedfonds én 10 euro in een Broedteam. Hiermee worden de burgers automatisch lid van de burgercoöperatie. De coöperatie organiseert een terugkerend Broedcafé waarbij de burgers samen beslissen op welke manier zij investeren in het initiatief van de dag. Met geld uit het Broedfonds, of met kennis en skills (uren!) uit het Broedteam.

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!