Ondernemen met impact
Een duurzaam alternatief voor private equity
Patricio
Als we de samenleving verduurzamen moet iedereen daarvan kunnen profiteren
Wie is Paul Ruijs?
Ik ben opgegroeid in Amersfoort en verhuisde naar Rotterdam voor mijn studie Global Business and Sustainability. Ik ben erg gedreven door de rol die bedrijven, en inmiddels specifiek financiële instellingen, kunnen spelen in de transitie naar een duurzame samenleving. Verder houd ik van een breed scala aan muziekgenres, sporten, reizen en veel gezelligheid.
Hoe ben je bij LaatBloeien terechtgekomen?
Toen ik in Rotterdam studeerde had ik een bijbaantje bij MKB Brandstof, die aan de start stond van de realisatie van LaatBloeien. Na mijn afstuderen kwam ik tijdelijk terug bij MKB Brandstof en kreeg ik te horen dat ik een prijs had gewonnen voor mijn masterscriptie. Dit bericht werd bekend binnen het team van MKB Brandstof. Martin Schuurman, de oprichter van het bedrijf, stapte tijdens de borrel voor de opening van dit pand aan Hofplein 19 op mij af.
Martin stelde mij een aantal vragen over de scriptie en ging al snel de diepte in. Voordat ik het wist leek het alsof ik het een tweede keer stond te verdedigen, maar al snel kreeg ik een instemmend knikje. Blijkbaar kwam het onderwerp erg overeen met een nieuw businessplan van hem; het opzetten van een duurzame effectenbeurs. Kort daarna zijn we overeengekomen dat ik hem hiermee zou gaan helpen.
Wat doet de duurzame effectenbeurs?
We zien dat veel bedrijven met een betekenisvolle missie een spanningsveld ervaren tussen het ophalen van kapitaal en het vasthouden aan hun missie. Om te kunnen groeien zijn deze bedrijven nu vaak aangewezen tot private equity.
Maar ‘private equity’ investeerders beleggen met een horizon van ongeveer 5 tot 7 jaar, zijn exit-gedreven en het financiële rendement staat daarbij voorop. De continuïteit van het bedrijf, dus hoe het bedrijf zich voortzet na de investering, doet er meestal niet echt toe.
We willen deze missie gedreven bedrijven een duurzaam alternatief bieden voor private equity door public equity (de effectenbeurs) opnieuw uit te vinden. En dat vanuit ons land, waar de traditionele effectenbeurs ooit is uitgevonden!
Wat onze effectenbeurs bijzonder maakt is dat we de anonimiteit van beleggers wegnemen door de relatie tussen bedrijven en investeerders te herstellen. Daarmee heeft het een beetje weg van een mix tussen een traditionele effectenbeurs en een social media platform. Dankzij die herstelde relatie kunnen bedrijven hun investeerders betrekken in de betekenisvolle missie en hun loyaliteit belonen, bijvoorbeeld met extra dividend of stemrechten naarmate men langer aandeelhouder is. Waar we volgens mij naartoe moeten is een situatie waarin bedrijven en investeerders samenwerken aan de hedendaagse maatschappelijke uitdagingen.
Daarnaast lanceren we binnenkort een impact fonds. Dit fonds gaat een deel van de kapitaalbehoefte van bedrijven invullen en hun liquiditeit borgen. Daarmee maken we de effectenbeurs aantrekkelijker voor zowel bedrijven als investeerders. Hierover kun je meer lezen in het hoofdstuk dat Martin Schuurman heeft geschreven in het boek Anders Verder.
Als we de samenleving verduurzamen moet iedereen daarvan kunnen profiteren. Daarom stellen we het fonds open voor een breed publiek. We richten ons vooral op particulieren die sparen bij de bank tegen 0% rente, maar niet willen beleggen op de reguliere aandelenbeurs vanwege het risico hun geld te verliezen. We willen hen iets aanbieden wat gevoelsmatig tussen sparen en beleggen in zit.
Wat is jouw grootste uitdaging voor deze onderneming?
Bewijzen dat effectieve ‘sustainable finance’ wél mogelijk is. Wat we willen neerzetten is heel ambitieus en ik vraag me soms af of de markt er wel klaar voor is. De uitdaging voor de komende tijd is daarom de balans te zoeken tussen idealisme en realisme.
Wat haal je nu uit de community?
Ik ga 1 tot 3 dagen per week naar LaatBloeien. Ik merk toch wel dat ik hier doorgaans wat energieker en geïnspireerder ben dan thuis, waar na maanden van lockdown de muren wel een beetje op me af komen. Dit komt alleen al door hoe fijn het pand is ingericht; grote open ruimtes, warme kleuren, licht, veel planten en een industriële uitstraling. Ook de mensen die hier rondlopen dragen eraan bij dat ik me hier prettig voel. Ik kijk er erg naar uit dat we weer met zijn allen kunnen lunchen. LaatBloeien is een relatief groot pand, waardoor je niet iedereen zomaar in de wandelgangen of bij het koffiezetapparaat tegenkomt. Het werkcafé is bij uitstek de plek om bij een willekeurig iemand aan te schuiven en zo een leuk gesprek te hebben tijdens de lunch. Daar komt het communitygevoel voor mij nog het meest naar voren.
En tot slot: hoe drink je je koffie? Voor als lezers een afspraak met je willen maken?
Meestal gewoon zwart. Soms na de lunch vind ik een cappuccino lekker.
Wil je in contact komen met paul? paul@tonify.exchange
Zoek op artikel
Meer lezen
Blijf op de hoogte
Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!