Ondernemen met impact

Autopas en Passie gaan hand in hand

07.01.2022

Patricio

Leestijd: minuutje

In 2025 wil MKB Brandstof al haar ondernemers Klimaatpostief onderweg hebben. Dat maakt haar bijzonder.

Een van de huurders -en eigenlijk dochteronderneming- van LaatBloeienWerkt is MKB Brandstof. Van de autopas, misschien ken je ze. Zij zijn een van de grootste huurders aan het Hofplein, dus als je daar wel eens rondloopt ben je ze zeker tegengekomen. MKB Brandstof is een bijzonder bedrijf. Verrassend, met een duurzame missie, wat je wellicht niet meteen zou verwachten bij een ‘autopassenboer’. In 2025 wil zij al haar ondernemers Klimaatpostief onderweg hebben. Dat maakt haar bijzonder. Maar ook hoe zij georganiseerd is. MKB Brandstof is namelijk een Passiecratie. Wendy Smit, (HR-adviseur bij MKB Brandstof) vertelt over deze nieuwe organisatievorm.

Wat is een Passiecratie?
“Een Passiecratie is een combinatie van alles wat wij belangrijk vinden”, aldus Wendy. “Wij willen namelijk niet alleen mooie diensten bieden aan onze klanten, we willen ook bijdragen aan het welzijn van klimaat, maatschappij, onze organisatie en werknemers.”

Hoe ziet dat eruit?
“Wij proberen iedereen zoveel mogelijk te laten werken vanuit zijn of haar talenten, want als je doet waar je goed in bent, vind je dat leuker en werk je beter. Je bent dus succesvoller, voor jezelf en voor het bedrijf. Om in managementtermen te spreken (hoewel wij geen managers meer hebben), je performance gaat omhoog. Dat noemen we werkgeluk, en dat staat bij ons centraal. Dat gaat verder dan werk doen wat je leuk vindt, dat betekent ook de randvoorwaarden scheppen voor mensen om écht zichzelf te kunnen zijn. Omdat onze medewerkers daarop aangaan, gaan ze ook aan op onze missie die daar min of meer uit voortvloeit: al onze ondernemers in 2025 Klimaatpositief onderweg.”

Hoe regel je dit intern?
“Ik zie dat we dingen anders doen dan andere bedrijven. Het traditionele is niet van deze tijd, een algemeen model voor elk bedrijf, dat werkt niet, dus ik vind het heel tof dat we ons eigen organisatiemodel ontwikkelen. Zoals gezegd zijn de randvoorwaarden heel belangrijk.

Ons bedrijf draait om de mensen, want zonder hen heb je niets. Zorg goed voor je mensen en zij zorgen goed voor jou. Niet top down, geen hiërarchische toestanden. Dat moet je individueel ervaren, ik blijf anders in algemeenheden praten. Ik heb bijvoorbeeld een collega die uitsprak dat ze niet lekker in haar werk zat. Zij kreeg het advies met een interne coach te gaan praten. Zij gingen samen in gesprek en die collega heeft in een meditatiesessie een bijzonder gevoel van verbonden bewustzijn ervaren. Heel mooi voor haar, maar niet iedereen zit zo in elkaar. Andere collega’s waarderen onze menselijke aanpak weer omdat ze hun Passie-budget kunnen gebruiken om op een nieuwe racefiets naar het werk te komen. Dat is voor hen weer waardevol. Dat bedoel ik dus met de mens eerst. Dat uit zich voor iedereen anders en dat moet je achter de schermen goed geregeld hebben.”

Wil je eens praten met Wendy of een van haar collega’s over hoe zij MKB Brandstof hebben ingericht en omgevormd tot de blakende organisatie met de medewerkers in het middelpunt? Neem vooral even contact op via wendy@mkb-brandstof.nl.

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!