Klimaatpositief

Wat je zelf kunt dóen aan de klimaatcrisis

15.11.2019

Imre

Leestijd: minuutje

Het is gaaf om te zien hoe steeds meer mensen in beweging komen voor het klimaat.

Op 5 november werd in het LaatBloeien Werkcafé in Haarlem de aftrap gegeven voor een reeks KlimaatGesprekken. KlimaatGesprekken is een landelijke stichting die kleine groepen mensen (6 tot 8 personen) met elkaar in gesprek laat gaan over de klimaatcrisis en hoe zij daar al dan niet mee omgaan.

Klimaatcrisis: van tv naar ons dagelijks leven

Het is gaaf om te zien hoe steeds meer mensen in beweging komen voor het klimaat. De stakingen, toespraken en demonstraties van de afgelopen weken vormen een duidelijk signaal voor de politiek: de klimaatcrisis – want dat is het – moet topprioriteit zijn.

“Hoe maken we het verhaal concreter en toepasbaarder?”

Het klimaat lééft onder Nederlanders – dat is in the pocket. De volgende stap is dat die urgentie ook een rol gaat spelen in ons dagelijks leven. Als we reizen en boodschappen doen. En niet alleen als we naar het journaal kijken.

Da’s nog niet zo simpel. Want we kennen dan wel het verhaal van de klimaatcrisis, van smeltende ijsschotsen en recordtemperaturen. Maar voelen we het ook? Bepaalt het onze alledaagse keuzes? En zo niet: hoe maken we het verhaal concreter en toepasbaarder?

Klimaatgesprekken: van denken naar doen

Om daar een antwoord op te vinden, krijgen de deelnemers van Klimaatgesprekken geen les in ’hoe het moet, maar inspireren ze elkaar door ervaringen uit te wisselen. De serie bestaat uit zes avonden van twee uur, waarin thema’s zoals wonen, voedsel, reizen en spullen kopen aan de orde komen. Maar ook vragen als: Wat doet (de berichtgeving over) klimaatverandering met mij? Waar kan ik beginnen als ik een bijdrage wil leveren? Heeft het wel zin om in actie te komen? Wat als alle anderen vervolgens niks doen? En: Hoe ga ik met anderen het gesprek aan over dit onderwerp, zonder dat het uitdraait op onbegrip of ruzie?

“Bij genoeg aanmeldingen start er binnenkort een nieuwe reeks Klimaatgesprekken.”

Kortom: gaat het klimaat je aan het hart? Maar mis je aanknopingspunten voor wat je zelf kunt doen? Schrijf je in voor de de KlimaatGesprekken via deze link. En vermeld in de aanmelding dat je op de site terecht bent gekomen via LaatBloeien. De workshops zijn gratis, je betaalt als deelnemer alleen 45 euro voor een informatieboek en een werkboek met handige checklists en oefeningen.

Bij genoeg aanmeldingen start er binnenkort een nieuwe reeks!

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!