Waarom droogte in Chili ook ons probleem is

Klimaatpositief

Waarom droogte in Chili ook óns probleem is

08.10.2019

Imre

Leestijd: minuutje

In aanloop naar de klimaattop op 2 december neemt LaatBloeien Chili onder de loep.

Het is een schokkend “zoek-de-verschillen”-plaatje. In het Aculeo-meer in Chili zag je in 2009 nog zwemmende toeristen en vissersbootjes. Maar in 2019 is het Aculeo-meer veranderd in een woestijn waar koeien op zoek zijn naar het laatste beetje gras.

Het Aculeo-meer in 2009
Het Aculeo-meer in 2017

De boosdoener is de aanhoudende droogte in Chili. Een gevolg van de klimaatcrisis. In Nederland denken we nog weleens dat de gevolgen van de opwarming van de planeet wel meevallen – op een paar ‘code-oranje’-dagen per jaar na. Maar in Chili worden burgers keihard met die gevolgen geconfronteerd. Oneerlijk, want per hoofd van de bevolking is bijvoorbeeld de CO₂-voetafdruk van Nederland veel groter dan die van Chili. En is Nederland dus net zo verantwoordelijk.

Gelukkig beschouwt de VN-klimaattop in Chili (#COP25) de klimaatcrisis als een internationale uitdaging. In aanloop naar deze top op 2 december neemt LaatBloeien Chili onder de loep. Want dit land laat niet alleen de gevolgen van klimaatverandering zien. Het wijst ons ook de weg naar mogelijke óplossingen.

De groene transitie lééft in Chili en overstijgt zinloze links-rechts-tegenstellingen met een boel inspirerende initiatieven. Van een geothermische centrale in een woestijn, tot klimaatverandering als verplicht schoolvak.
Stay tuned en #VolgChili!

Meer lezen

COP25 = de 25ste Conference of the Parties
Groene revolutie Chili

Foto 1: Wikimedia-commons
Foto 2 HUGO ENOC MUÑOZ CACERES via Flickr

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!