Klimaatpositief

Vogelvrije aarde?

13.10.2016

Zosha

Leestijd: minuutje

Een bedreigd bos kan geen advocaat bellen. Een oplossing? ‘Ecocide’ strafbaar maken.

Onze aarde wordt bedreigd. Klimaatverandering, een groeiende afvalstapel, ontbossing: de lijst met gevaren is lang. Het lastige is dat de aarde zich niet zelf kan verdedigen. Letterlijk: een bedreigd bos kan geen advocaat bellen. Een oplossing? ‘Ecocide’ strafbaar maken. Massavernietiging van de aarde wettelijk zien als misdaad – dat klinkt logisch.

Toch mislukte in 1996 een poging om er een internationale wet van te maken. Vier landen, waaronder Nederland, voorkwamen dat de wet in het Statuut van Rome terecht kwam. De reden? Ze zwichtten voor de lobby van grote bedrijven. Die waren bang aansprakelijk te worden voor hun voetafdruk op de aarde.

Is daarmee de kous af? Nee, ook in 2016 staan wereldwijd juristen op als advocaat van de aarde. Polly Higgins, Baltasar Garzón en anderen strijden voor een internationale ‘wettelijke plicht tot zorg voor de aarde’. Met een juridische slimmigheid: ze spreken niet namens de natuur zelf, maar namens volkeren die door ecocide bedreigt worden. Zoals de Sami. Het ecosysteem van deze bewoners van Lapland is in gevaar door de mijnindustrie.

De Sami hebben direct hulp nodig, maar eigenlijk spreken deze advocaten ook namens óns. Met zeven miljard mensen op één aardbol zitten we allemaal in hetzelfde schuitje.

Meer lezen

Polly Higgins in Tegenlicht Talks
Site van Polly Higgins
Over Balthasar Garzón
De Sami
Het Statuut van Rome: de basis voor het Internationaal Strafhof

 

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!