Klimaatpositief

Rotterdam neemt afscheid van kolen… of toch niet?

09.02.2018

Ellyn

Leestijd: minuutje

Bewoners van Rotterdam begonneneen petitie voor het sluiten van de kolenoverslag.

Decennialang was de haven van Rotterdam een van de grootste plaatsen voor de opslag en doorvoer van kolen in Europa. Nu staat het huurcontract van de kolenoverslag op het punt om af te lopen. Dat lijkt een mooie gelegenheid om te stoppen met kolen. Het is niet logisch het contract voor de opslag van kolen tot 2043 te verlengen, als de deadline voor het verdrag van Parijs 2050 is. Tegen die tijd moet de wereld echt op groene energie zijn overgestapt.

In de gemeenteraad was een meerderheid daarom voor het afbouwen van de kolenoverslag, maar de gemeente kan deze beslissing niet maken. Uiteindelijk moet Havenbedrijf Rotterdam het contract stopzetten of verlengen. En dat, liet het Havenbedrijf al weten, is de directie niet van plan. Volgens een woordvoerder zouden de kolen anders ‘toch wel’ via Hamburg of Antwerpen Europa binnenkomen.

Met deze logica zal er nooit een oplossing voor klimaatverandering worden gevonden. We blijven elkaar aankijken en wachten tot iemand de eerste stap zet. Bewoners van de stad begonnen daarom een petitie voor het sluiten van de kolenoverslag. Met 1.697 steunbetuigingen staan er alleen nog niet zo veel handtekeningen onder. Teken daarom hier om een groen Rotterdam een steuntje in de rug te geven.

Meer lezen

Gemeenteraad wil af van steenkool
Waarom Amsterdam wel stopt met steenkool – en Rotterdam niet

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!