Klimaatpositief

Nederlandse lucht is aan verversing toe

13.02.2018

Wies

Leestijd: minuutje

De meeste luchtvervuiling wordt veroorzaakt door auto’s en veehouderij.

Elke dag ademen we ozon, fijnstof en stikstofdioxide in. Daardoor overlijden in Nederland jaarlijks zo’n 12.000 mensen vroegtijdig. Op veel plaatsen worden de Europese normen voor luchtkwaliteit overschreden. De situatie is dus zorgwekkend. Maar hoe komt onze lucht zo vies? En wat kunnen we daartegen doen?

De meeste luchtvervuiling wordt veroorzaakt door auto’s en veehouderij. Dat zijn nou net zaken die in Nederland alomtegenwoordig zijn. Milieudefensie eiste daarom in een rechtszaak dat de staat meer zou doen om de luchtkwaliteit te verbeteren.

Hoewel de rechter het met veel punten eens was, verloor Milieudefensie de zaak. De staat is namelijk niet verplicht de normen van de wereldgezondheidsorganisatie na te leven. Met het huidige beleid zou Nederland die normen in 2030 bereikt hebben. Maar zelfs dan heeft de lucht nog een negatief effect op onze gezondheid. Beter zou het zijn de Europese normen na te leven.

Het is daarom zaak dat we overstappen op schoner vervoer, zoals de trein, de fiets of schonere auto’s. De staat zou deze ontwikkeling moeten stimuleren. Net als de overstap naar een duurzame voedselindustrie, met bijvoorbeeld een vleestaks. Het zou de staatssecretaris sieren als zij deze plannen meeneemt in het Nationaal Actieplan Luchtkwaliteit, dat eind dit jaar verschijnt.

Meer lezen

Waarom Milieudefensie de staat aanklaagde
De Gezondheidsraad adviseert: extra inspanning gewenst

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!