Klimaatpositief

Hyperloop: revolutionair goederenvervoer

31.05.2016

Imre

Leestijd: minuutje

Vervuilende vrachtwagens en vrachtschepen nemen 95% van het goederenvervoer in Nederland voor hun rekening.

Vervuilende vrachtwagens en vrachtschepen nemen 95% van het goederenvervoer in Nederland voor hun rekening. Zijn er geen schonere alternatieven?

Ja, bijvoorbeeld de Hyperloop, het transportsysteem waarbij een capsule wordt afgeschoten door een vacuümbuis. De Hyperloop werkt op elektriciteit: energie die je op een schone manier kunt opwekken en in dit geval op een efficiënte manier gebruikt. Vaak wordt de Hyperloop gezien als een vorm van personenvervoer, maar juist ook goederenvervoer is een logische invulling.

De Hyperloopcapsule is weliswaar kleiner dan een vrachtschip, maar dat compenseer je door de hoge snelheid en frequentie waarmee je capsules afschiet. En daarbij: hoe kleiner de afmetingen, hoe lager de kosten.

Je lost er een urgent probleem mee op, zonder rekening te hoeven houden met reiscomfort en veiligheidseisen. Een deel van het vrachtvervoer vervangen door een schoon alternatief, zou een forse vermindering aan CO2-uitstoot opleveren. En minder vrachtwagens op de weg betekent minder in de file staan.

Natuurlijk zijn er nog veel uitdagingen. Hoe geef je bijvoorbeeld vorm aan een infrastructuur voor een Hyperloop-transportsysteem? Maar laten we deze uitdagingen vooral aangaan! Het Nederlandse initiatief Delft Hyperloop staat al in de startblokken.

Meer lezen

De website van Delft Hyperloop
Vervuiling door verkeer en vervoer in Nederland
Vervuiling door scheepvaart

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!