Klimaatpositief

Het autorijden van de toekomst

13.06.2017

Ellyn

Leestijd: minuutje

Als de minister gelijk krijgt staan we straks steeds vaker in de file.

De komende jaren krijgt Nederland er steeds meer auto’s bij. De wegen rond grote steden als Amsterdam, Den Haag en Den Bosch dreigen na 2030 helemaal dicht te slibben. Daarvoor waarschuwt demissionair minister Schultz van Infrastructuur en Milieu.

Als de minister gelijk krijgt staan we straks steeds vaker in de file. De overheid heeft namelijk nog geen plannen om het vastlopen van het verkeer tegen te gaan. Dat wordt een taak voor het nieuwe kabinet. Maar het is opmerkelijk dat ondernemers en particuliere adviesbureaus de situatie zonniger inschatten. Zo voorspelt het Amsterdamse adviesbureau Roland Berger dat Nederland juist aan kop zal gaan bij het nieuwe rijden.

Bijna de helft van de consumenten zal geen eigen auto meer kopen. We zullen ons liever laten ophalen door zelfrijdende taxi’s, volgens Roland Berger. Dat moet drukte op de weg helpen voorkomen. Ook is in Nederland de belangstelling voor milieuvriendelijke elektrische auto’s groot.

Het bedrijfsleven ziet dus mogelijkheden om het verkeersinfarct op te lossen. Daar kan de overheid op inspelen. Rijkswater is bijvoorbeeld al van plan de snelwegen te voorzien van zonnepanelen. En naast auto’s zijn er natuurlijk ook andere innovatieve oplossingen aan de horizon in het openbaar vervoer. Zoals de Hyperloop.

Meer lezen

‘De wegen slibben dicht,’ waarschuwt minister
Zonnepanelen op de snelweg
De auto van de toekomst is een camper

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!