Klimaatpositief
Het achterhoedegevecht van Trump
Imre
Wat als hernieuwbare energie financieel aantrekkelijker wordt dan gas, olie en kolen?
Waar Trump klimaatverandering ooit als Chinees complot omschreef, noemt hij zichzelf nu milieuactivist. Toch staat zijn plan om te investeren in gas, olie en kolen, haaks op het klimaatverdrag van Parijs. Zorgelijk, want dit verdrag is niet bindend: Trump kán het negeren. Maar kan hij het ook blokkeren?
Amerika bepaalt niet in z’n eentje de toekomst; het verdrag is ondertekend door 174 landen. Hoopgevend is dat China, de grootste vervuiler ter wereld, zich er wél aan wil houden en de VS heeft gevraagd dit ook te doen. Ook paus Franciscus riep op tot handhaving van klimaatdoelen. En op de klimaattop in Marrakesh verzekerden andere leiders: de ambitie om opwarming op 1,5 graden te houden blijft.
Wat helpt is dat technologische ontwikkelingen schone energie goedkoper maken. De aanlegkosten van windmolenparken op zee daalden in een half jaar met 30%. Het Zweedse energiebedrijf Vattenval start de bouw van het goedkoopste zee-windmolenpark ooit. Groene energie wordt zo lucratieve business: goed voor economie en werkgelegenheid.
Trump voert een achterhoedegevecht. De weg naar een olievrij 2035 is ingeslagen. Wat als hernieuwbare energie financieel aantrekkelijker wordt dan gas, olie en kolen? Dan staat alleen Trumps eigen moraal hem nog in de weg.
Meer lezen
EenVandaag over Trumps klimaatplannen
Vattenfall bouwt Deens windpark voor bodemprijs
Trump of Clinton, een verschil van 3,4 gigaton kooldioxide
Zoek op artikel
Meer lezen
Blijf op de hoogte
Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!