Klimaatpositief

Dromen over een Californisch klimaatbeleid

18.08.2017

Timo

Leestijd: minuutje

De Californische overheid verdient aan het verkopen van CO₂-vergunningen.

De klimaatfratsen van Donald Trump zijn allesbehalve fraai. Ze bewogen de Franse president Emmanuel Macron er al toe om Amerikaanse klimaatwetenschappers in Frankrijk onderdak te bieden. Maar ook in de VS zijn er gebieden die zich hardnekkig verzetten, en niet alleen in woorden. De luidste stem: Californië, dat een heel uitgebreid klimaatprogramma uitvoert.

Het prominentste onderdeel van het Californische beleid is het zogeheten cap-and-trade-systeem. Dat gaat volgens het principe van marktwerking: je moet namelijk betalen voor een (beperkt beschikbare) vergunning om veel CO uit te kunnen stoten. Eigenlijk worden broeikasgassen dus schaars gemaakt. Bovendien worden de vergunningen steeds duurder. Zo wordt de uitstoot van schadelijke stoffen voor bedrijven een grote kostenpost. Dat stimuleert groene innovatie.

De Californische overheid verdient aan het verkopen van CO-vergunningen. Wetenschappers van de Universiteit van Berkeley berekenden dat er alleen al in de San Joaquin Valley 709 directe banen bij zijn gekomen omdat de groene geldstroom steeds groter wordt. Dat is belangrijk, omdat het een gebied is waar veel armoede heerst. Zo lijkt het beleid goed voor het klimaat en voor de economie, zonder sociale ongelijkheid uit het oog te verliezen.

Meer lezen

Uitleg van het cap-and-trade-systeem
Het rapport van de Universiteit van Berkeley
Californische dromen

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!