Klimaatpositief

De olie te machtig

12.07.2016

Imre

Leestijd: minuutje

Het BNEF-onderzoek laat zien dat onze behoefte aan olie vooral afneemt door de onstuitbare opmars van olievrije alternatieven.

Goed nieuws! We zijn minder afhankelijk van olie dan we denken. Onderzoekers (BNEF) voorspellen een dalende vraag naar fossiele brandstof binnen tien jaar. Waarom? Monstervervuiler China stapt over op schone energie, elektrische auto’s veroveren de wereld en schone energie wordt goedkoper.

Deze switch komt onder meer door politieke beslissingen. In China, maar ook in Nederland, waar vervuilende diesels Utrecht-Centrum niet meer binnen komen. Of in Noorwegen, dat nog verder gaat en (als een van ‘s werelds grootste olieproducenten!) in tien jaar de verkoop van auto’s met brandstofmotor wil verbíeden.

Maar niet alleen de politiek gaat voor olievrij. Het BNEF-onderzoek laat zien dat onze behoefte aan olie vooral afneemt door de onstuitbare opmars van olievrije alternatieven. Een duim omhoog voor de vele inspirerende ondernemingen die aan deze alternatieven werken: van Hyperloop-technologie tot kabelbanen als nieuwe vorm van OV.

We zijn er nog niet. Waar China de goede kant opgaat, staat India op als nieuwe grote vervuiler. En voorlopig stijgt onze vraag naar fossiele brandstof nog. Olievrij in 2035? Dan moeten zowel de politiek als ondernemers aan de bak. Het BNEF wijst de weg: het woord is aan de olievrije alternatieven. Ze zíjn er. Dus geef ze de ruimte om tot bloei te komen!

Meer lezen

Bloomberg New Energy Finance (BNEF)
De uitkomsten van het onderzoek op een rijtje
Noorwegen stopt mogelijk met verkoop auto’s met benzine- en dieselmotor

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!