Klimaatpositief

De Klimaatwerken: het achtste moderne wereldwonder?

16.05.2017

Timo

Leestijd: minuutje

Door de Deltawerken werd Nederland voorloper in kennis over water.

Twee dagen voor de Watersnoodramp van 1953 kwam er een rapport uit: de Zeeuwse dijken waren niet sterk genoeg. Niet voor het eerst al sinds 1939 werd daarvoor gewaarschuwd. Na de ramp werd de politiek wakker geschud. Waar eerst de torenhoge kosten ervoor zorgden dat dijkverbetering geen prioriteit kreeg, was nu iedereen het eens: de Deltawerken moesten er komen. Binnen twintig dagen was een onderzoekscommissie benoemd.

Tegenwoordig verschijnt er rapport na rapport over klimaatverandering. Maar politieke partijen verschillen van mening. De omslag naar een groene samenleving is op korte termijn duur en vraagt van bedrijven te investeren in nieuwe grondstoffen. De Watersnoodramp daarentegen zorgde ervoor dat iederéén vond dat er een oplossing moest komen. Een politiek probleem werd een technisch probleem. Dus kon de overheid daadkrachtig handelen.

Door de Deltawerken werd Nederland voorloper in kennis over water. De American Society of Civil Engineers noemde het een van de zeven moderne wereldwonderen. Dit voorbeeld kan inspiratie bieden voor een groene omslag: zet je over politieke verschillen heen, werk aan een klimaatplan, ga met de kennis de wereld over. Laten we zorgen dat er in dit geval geen ramp nodig is om tot een wereldwonder te komen.

Meer lezen

De geschiedenis van de Deltawerken

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!