Klimaatpositief

De groene erfenis van Obama

20.01.2017

Ellyn

Leestijd: minuutje

Hoe groen was Obama zelf als president?

De wereld houdt de adem in voor Donald Trump. Zal hij het klimaatbeleid van zijn voorganger in stand houden? Obama zond Trump vlak voor zijn aftreden een duidelijke boodschap: hij verbood olieboringen in de Noordelijke IJszee. Maar hoe groen was Obama zelf als president?

Barack Obama was de eerste president die klimaatverandering als bedreiging erkende. Hij ondertekende het verdrag van Parijs en haalde andere landen over dat ook te doen. Hij kwam met strengere regels voor Amerikaanse kolencentrales en het brandstofverbruik van auto’s. Maar niet alles was goed: zijn regering investeerde veel geld in fossiele brandstoffen in het buitenland. Meer dan 34 miljard dollar ging naar koolmijnen en olieboringen, van Oekraïne tot India.

Obama had beter kunnen luisteren naar de divestment-beweging 350.org. Deze overtuigt publieke organisaties zoals gemeenten en universiteiten om hun geld niet in vervuilende industrieën te investeren. Want een duurzaam beleid voeren heeft geen zin zolang al het geld naar de fossiele industrie blijft gaan. In Obama’s geval is de CO-uitstoot van de buitenlandse projecten zo hoog dat die zijn duurzame werk in eigen land tenietdoet. De kans dat Trump daar iets van leert is klein: hij twijfelt nog of klimaatverandering bestaat.

Meer lezen

Video: Obama’s klimaaterfenis
Kan Donald Trump het verdrag van Parijs opheffen?
De Correspondent noemt 350.org de succesvolste klimaatcampagne ooit

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!