Bevrijde markt

Hoe fiks je zelf je pensioen goed én groen?

06.03.2020

Jeske

Leestijd: minuutje

Hoe kan ik mijn geld zó aan het werk zetten dat mijn toekomstige ik én de planeet er beter van worden?

Op dit moment ben ik zelf de baas over mijn pensioengeld. Een groot voordeel: mijn geld wordt niet door een van de grote pensioenfondsen geïnvesteerd in de fossiele industrie. Een groot nadeel: ik investeer zelf ook niet in een duurzame toekomst. Een gemiste kans.

Niet mijn favo klusje, maar wel relevant. Hoe kan ik mijn geld zó aan het werk zetten dat mijn toekomstige ik én de planeet er beter van worden?

Met hulp van online speurwerk en een financieel adviseur die volledig duurzaam belegt, kom ik tot een paar opties. Van een pensioenverzekering, tot aandelen en een beleggersrekening met duurzame fondsen. De laatste vorm geeft mij het meeste vrijheid en sturing. Dat wordt ‘m voor mij.

Mijn stappenplan in een notendop: 

  1. Mijn eigen weerstand overmeesteren. Ik zie beleggen ‘niet als iets voor mij’, terwijl ik juist zó dingen mogelijk kan maken die ik belangrijk vind.
  2. Bepalen wat ik later nodig heb én wat ik nu kan missen. Dat leidt tot een extra stap: bedenken hoe ik het gat tussen die twee ga dichten.
  3. Mezelf een langetermijnperspectief geven, zodat mijn geld en de ondernemingen die ik steun kunnen groeien. 
  4. Een fonds kiezen dat bij mij past. Bijvoorbeeld via Triodos of ASN Bank.

Omdat het toch best een karwei is om die notendop in je eentje te kraken, organiseren wij bij LaatBloeien Haarlem een bijeenkomst over duurzaam beleggen voor zelfstandigen met financieel planner en duurzaam vermogensadviseur Hubrien Meijaard.

Samen zetten wij de duurzame beweging kracht bij. Wie weet inspireren we zelfs de fossiele pensioenfondsen wel om ook hun boompje bij te gaan dragen.

Wat kun jíj doen?

Kom naar ‘Duurzaam beleggen voor zelfstandigen’ op 30 april om 12.00u bij LaatBloeien Raamvest 29a, Haarlem.

Kosten: €10 inclusief lunch en een drankje. Aanmelden via: jeske@laatbloeien.nl.

Teken de petitie tegen fossiele investeringen door Pensioenfonds Horeca en Catering.

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!