Democratie van morgen

Zo wordt wonen weer een recht

22.05.2019

Jeske

Leestijd: minuutje

Huizen worden niet meer gezien als plek om in te wonen, maar als investering om aan te verdienen.

Een dak boven je hoofd is een recht. Maar een betaalbare woning is steeds moeilijker te vinden. “Huizen worden niet meer gezien als plek om in te wonen, maar als investering om aan te verdienen,” legt Niels Jongerius van wooncoöperatie de Nieuwe Meent uit. “En dat is een probleem.”

“In Amsterdam bijvoorbeeld koopt ’s werelds grootste investeringsfonds, Black Rock, straten op als beleggingsobject. Als starter kan je niet tegen zo’n partij op bieden.” En moet je voor méér geld gaan huren van zo’n belegger. Op de woningmarkt is het recht op geld verdienen dus sterker dan het recht op een huis. Niels: “met de Nieuwe Meent maken wij van wonen weer een recht, door huizen permanent van de markt te halen.”

De Nieuwe Meent maakt goede kans op een stuk grond in Amsterdam-Oost. “Ons plan is om woningen te bouwen die eigendom zijn én blijven van de coöperatie, bestaande uit de huurders zélf. Daardoor staat níet geld verdienen voorop, maar een betaalbaar thuis. Als de bouwkosten afbetaald zijn, gebruiken we de huuropbrengsten om meer projecten als deze te steunen.”

De Nieuwe Meent werkt vanuit het idee van ‘de meent’ (‘gemeente’ is hiervan afgeleid): het gemeenschappelijk beheer en gebruik van middelen. Het hart van hun duurzame gebouw wordt een gedeelde binnenplaats. Niels: “het is belangrijk dat dit soort projecten slagen, zodat woningen weer primair worden gebouwd om in te wonen.”

Meedoen?

Steun het project van de Nieuwe Meent met een lening of donatie.

Meer lezen

In de markt kun je niet wonen
Wat je wél kunt doen als je geen huis kunt kopen
Woningmarkt dreigt volledig te ontsporen

Meer kijken

Zondag met Lubach over het probleem van beleggers op de woningmarkt

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!