Democratie van morgen
Wat is onze privacy in 2017 nog waard?
Ellyn
Waarom moet de overheid toegang hebben tot alles wat jij online doet?
Studenten in Amsterdam verzamelen handtekeningen voor een referendum tegen de ‘sleepwet’. Met deze wet, officieel de Wet op inlichtingen en veiligheidsdiensten 2017, krijgen de inlichtingendiensten het recht om alle online communicatie af te tappen en elk apparaat te hacken. Ook als je niet van een misdrijf verdacht wordt. Het lijkt op de overheidssurveillance die Snowden in de VS onthulde. Wat in 2013 choqueerde lijkt nu de normaalste zaak van de wereld.
Het internet is een belangrijk communicatiemiddel voor criminelen en terroristen. Wel handig als de veiligheidsdiensten weten wat er online gebeurt. Maar: niet alleen criminelen en terroristen communiceren via het internet. Waarom moet de overheid toegang hebben tot alles wat jij online doet? Daarbij is aftappen geen garantie voor het succesvol verijdelen van een aanslag. In andere landen waren de daders van een aanslag vaak al bekend bij veiligheidsdiensten. Omgekeerd heeft Nederland tot nu toe aanslagen kunnen voorkomen, zonder extra bevoegdheden.
We moeten onze veiligheid afwegen tegen de vrijheid om op internet te doen wat je wilt, zonder dat er iemand meekijkt. Het is een van de belangrijkste dilemma’s van deze tijd, maar het speelde bij de vorige verkiezingen nauwelijks een rol. Dit referendum is misschien de laatste kans om ons als samenleving uit te spreken tegen het verdampen van wat er nog over is van privacy op het internet.
Wil je de petitie tekenen? Dat kan hier.
Meer lezen
Interview met de intiatiefnemers van het referendum
Meer informatie over de sleepwet
Een kanttekening bij referenda
Zoek op artikel
Meer lezen
Blijf op de hoogte
Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!