Democratie van morgen

Wat doe jij met 2 miljard per jaar?

02.10.2018

Jeske

Leestijd: minuutje

Multinationals profiteren van de daarop volgende ‘race to the bottom’.

Voor 2 miljard per jaar schaft Mark Rutte de dividendbelasting af. Dit is een cadeautje aan buitenlandse beleggers, schatkisten en multinationals. En er is geen bewijs dat het Nederland iets oplevert. Weggegooid geld dus.

Volgens Rutte is de hoogte van de dividendbelasting van grote invloed op het aantal multinationals in een land. Maar de realiteit spreekt hem tegen. Zo heft Zwitserland ruim twee keer zoveel dividendbelasting als Nederland, en huisvest maar liefst 46 van ‘s werelds grote multinationals. Cyprus en Hongarije hebben geen dividendbelasting én nauwelijks multinationals. Verblind door de concurrentie met het Verenigd Koninkrijk, dat geen dividendbelasting heeft, wordt dit genegeerd.

Sinds de aangekondigde brexit is het pimpen van het vestigingsklimaat voor bedrijven weer een belangrijk politiek onderwerp. Multinationals profiteren van de daarop volgende ‘race to the bottom’. Ruttes maatregel is dan ook tot stand ‘gelobbyd’ door Shell en Unilever, bedrijven met veel Britse aandeelhouders. Dit laat zien dat Ruttes plan vooral de machtspositie van multinationals nóg verder versterkt.

Wij denken dat 2 miljard per jaar beter besteed kan worden. Jij ook? Deel jouw idee voor 2 miljard per jaar onder hashtag #2miljard. Laat Den Haag weten waar dat geld écht nodig is.

Actie!

Deel jouw idee: #2miljard
Teken de petitie tegen de afschaffing van de dividendbelasting

Meer lezen

Hoe maken we belastingparadijzen minder paradijselijk?
Blijft Unilever wel?
Eerlijke belasting voor multinationals
Filmpje: 9 redenen tegen de afschaffing

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!