Democratie van morgen

Waarom je op 21 maart moet gaan stemmen

19.03.2018

Imre

Leestijd: minuutje

Minder dan de landelijke politiek hoeven gemeenteraden en -colleges zich bezig te houden met abstracte zaken als de groei van ons bruto binnenlands product.

Het is wrang dat gemeenteraadsleden weinig verdienen en er vaak nog een fulltime baan naast doen. Want ze voeren belangrijk werk uit dat directe invloed heeft op ons dagelijks leven.

Minder dan de landelijke politiek hoeven gemeenteraden en -colleges zich bezig te houden met abstracte zaken als de groei van ons bruto binnenlands product. Zij beslissen over concrete aangelegenheden:

Wordt een stuk grond gebruikt om tiny houses op te plaatsen, of gaat de huisvesting van grote gezinnen met een drempel naar de woningmarkt voor? Kan de wildgroei aan Airbnb-adressen en wafelwinkels in de Amsterdamse binnenstad worden tegengegaan?

Het is al met al een belangrijk takenpakket, dat alleen maar complexer is geworden door de decentralisatie: gemeentebesturen hebben de afgelopen jaren steeds meer verantwoordelijkheden van het rijk overgenomen. Van jeugdzorg en bijstand tot huisvesting en lokaal klimaatbeleid. Hoogleraar bestuursrecht Wim Voermans bepleit dan ook dat raadsleden meer geld en ondersteuning krijgen.

Laten we de gemeenten om te beginnen een hart onder de riem steken met een hoge opkomst bij de verkiezingen. Weet jij nog niet welk vakje je aan moet vinken als je straks in een buurthuis, kerk of bibliotheek staat om te stemmen? Vul dan op de valreep deze stemwijzer in.

Meer lezen

Over besluitvorming rond tiny houses
Over wafelwinkels en Airbnb-adressen
Arjan Lubach over gemeenteraadsleden

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!