Democratie van morgen

Waarom coöperaties belangrijk zijn

02.06.2017

Imre

Leestijd: minuutje

Bijzonder aan coöperaties is dat ze bestuurd worden door een groep leden die allemaal op gelijke voet meedoen.

In de dertiende eeuw vormden de Erfgooiers, een samenwerking van Gooise boeren, een vroeg voorbeeld van een coöperatie. Ze regelden het gebruik van gemeenschappelijk land in een gelijkwaardig samenwerkingsverband. Bijzonder aan coöperaties is dat ze bestuurd worden door een groep leden die allemaal op gelijke voet meedoen. Anders dan bij een regulier bedrijf is er dus geen sprake van een baas die aan de touwtjes trekt.

LaatBloeien schreef over verschillende initiatieven die het voorbeeld van de Erfgooiers volgen: activisten die een voormalig ziekenhuis willen gebruiken voor woonruimte, burgers met aandelen in een boerderij, een sociaal vangnet voor zzp’ers.

De bestuursvorm maakt coöperaties geschikt om lokaal uitdagingen aan te gaan op het gebied van huisvesting, duurzame energie en sociale voorzieningen. Dit soort coöperaties heeft vaak geen winstoogmerk. Financiering vindt plaats via crowdfunding, of leden die instappen als aandeelhouder.

Wanneer coöperaties opgezet zijn voor en door burgers, kunnen ze maatwerk leveren door direct in te spelen op de behoeften van die burgers. Behoeften die anders worden overschaduwd door een logge, bureaucratische overheid, en door winstgedreven multinationals. Coöperaties bieden een tegenwicht aan deze grote spelers.

Meer lezen

Meer artikelen over coöperaties
Over de Erfgooiers, de voorlopers van de burgercoöperatie

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!