Democratie van morgen
Verzet begint niet met grote woorden
Timo
Bij de Amerikaanse president schoten al die knielende sporters in het verkeerde keelgat.
In 1970 dichtte Remco Campert: ‘Verzet begint niet met grote woorden, maar met kleine daden’. In 2016 knielde quarterback Colin Kaepernick tijdens het Amerikaanse volkslied, dat altijd voor sportwedstrijden wordt gespeeld. Het was een protest tegen politiegeweld en racisme, een steunbetuiging aan de Black Lives Matter-beweging.
Kaepernick begon zijn protest in het Obama-tijdperk. Langzamerhand volgden meer sporters zijn voorbeeld. Nu Donald Trump aan de macht is, wonnen de acties alleen maar aan urgentie. Bij de Amerikaanse president schoten al die knielende sporters in het verkeerde keelgat. “Zouden jullie het niet fijn vinden als een van die clubeigenaren zou zeggen: ontsla die klootzak!”
Niet verwonderlijk dus dat de protesten zich uitbreiden. Hele elftallen knielden, sommige cheerleaders deden mee, net als zangers van het volkslied. Door het veelal witte publiek in stadions worden ze soms uitgefloten. Maar samen geven ze een belangrijk signaal af: racisme, wat onder Trump weer vaker de kop opsteekt, is niet toelaatbaar.
Kaepernick doet niet meer mee. Hij heeft geen club, want je politiek uitspreken kan je je carrière kosten. Maar zijn acties bieden hoop: een klein gebaar van verzet kan uitgroeien tot een massaprotest.
Meer lezen
Het gedicht van Remco Campert
De demagogie van Donald Trump
Daily Show: protesting while black
Zoek op artikel
Meer lezen
Blijf op de hoogte
Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!