Democratie van morgen

Veilig internetten doe je met digitale zelfverdediging

14.04.2020

Jens

Leestijd: minuutje

In het digitale leven staat de deur altijd open en hebben we geen gordijnen. Dat maakt ons kwetsbaar.

Een slot op de deur en gordijnen voor de ramen zijn de normaalste zaak van de wereld. Maar in het digitale leven staat de deur altijd open en hebben we geen gordijnen. Dat maakt ons kwetsbaar, stelt internetexpert Susana Sanz.

Susana helpt activisten, journalisten en advocaten wereldwijd met hun online veiligheid en privacy. Die kennis, vindt ze, is belangrijk voor iederéén die veel gebruik maakt van het internet. Daarom richtte ze Balkon Tactics op.

Balkon Tactics helpt je om kennis over online veiligheid makkelijk toe te passen in je dagelijkse leven. Tijdens trainingen en workshops worden grote thema’s toegankelijk gemaakt en leren deelnemers hoe ze veilig kunnen internetten.

Bijvoorbeeld: hoe zorg je voor verschillende, sterke wachtwoorden die je wél onthoudt; welke veilige chat-apps of sociale media passen het best bij jou; of hoe kan je écht privé videobellen? Een tipje van de sluier: je bent veiliger met Jitsi dan met Skype.

Susana: “Normaal krijgen mensen gewoon een smartphone op school of thuis en niemand leert hen iets over het gebruik, behalve hoe je het aan en uit zet.” Als we niet leren over de digitale wereld waarin we ons elke dag bewegen, zijn we ons niet bewust van de gevaren. Laat staan dat we onszelf daar tegen kunnen verdedigen. Tegen dataroof bijvoorbeeld, sociale manipulatie of het ‘phishen’ van creditcardgegevens.

Gelukkig hoef je geen expert te zijn om veilig te kunnen internetten. “Alles wat je nodig hebt is een beetje nieuwsgierigheid en iemand die je de weg wijst.” 

Verder kijken?

Dit filmpje maakt pijnlijk duidelijk hoe slecht het gesteld is met onze online zelfbescherming.

Meer lezen

Op de website van Balkon Tactics vind je info over trainingen en workshops.
Afluisteren in spijkerbroek
Waarom gratis online diensten gevaarlijk zijn

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!