Democratie van morgen

Trump dwingt ons stelling te nemen

09.11.2016

Imre

Leestijd: minuutje

Trump zet groepen weg en speelt ze tegen elkaar uit.

Het gedachtegoed van Donald Trump staat haaks op het vergezicht van een houdbare samenleving met een eerlijke economie. Trump zet groepen weg en speelt ze tegen elkaar uit. Het milieu lapt hij aan zijn laars. En juist de perverse kanten van het aandeelhouderskapitalisme geeft hij vrij spel.

Toch werd juist hij tot president verkozen. Wat zegt dat over onze democratie? Kunnen we concluderen dat dit “the will of the people” is? Nee! De meeste mensen hebben mooie en goede intenties. Maar binnen onze haperende democratie worden zij al jaren niet meer gehoord.

Wat we nodig hebben is een radicale herziening van onze parlementaire democratie die ruimte maakt voor dialoog. Voor empathie tussen groepen. Voor de heldere, pijnlijke keuzes die nodig zijn voor de wereld van morgen. En voor leiders die ons met wijsheid door deze onzekere tijden loodsen.

Dit alles ontbreekt nu, in de VS, maar ook in Nederland. Daarom konden veel mensen – arm en rijk, laag en hoog opgeleid – in het stemhokje de verleiding niet weerstaan om nú duidelijk te maken wat de miskenning en richtingloosheid met hen doet.

Het goede aan de verkiezing van Trump? Zijn presidentschap dwingt elke wereldburger om stelling te nemen. Ik of wij? Vandaag of morgen? Wij of de aarde? Angst of liefde?

Meer lezen

David van Reybrouck over de winst van Trump
Trump ziet geen heil in het klimaatverdrag van Parijs
Trump heeft al aangegeven dat Obamacare de prullenbak in kan. Winstgedreven zorgverzekeraars krijgen vrij spel
Wie stemde op wie?

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!