Democratie van morgen

Straks kijkt Google ook mee in je bankrekening

05.03.2019

Jens

Leestijd: minuutje

Straks geef je bedrijven met één vinkje toegang tot je hele financiële huishouding.

Met Tikkie stuur je vliegensvlug een betaalverzoek. Maar de betaling zelf loopt nog steeds via je bank. Daar komt verandering in. Door PSD2, een nieuwe Europese wet, heb je voor al je transacties straks überhaupt geen bank meer nodig. Privacy-alert!

PSD2 verplicht banken om klantgegevens te delen met andere bedrijven op de betaalmarkt als zij daarom vragen. Informatie over je creditcard-, spaarrekening, en hypotheek erbij. Het doel van de wet: de betaalmarkt openstellen voor niet-bancaire bedrijven, zoals het Duitse Starmoney.

Het feit dat ook Google, een bedrijf dat leeft van onze persoonlijke data, heil ziet in de betaalmarkt, belooft weinig goeds. De organisatie Privacy First laat zien dat toestemming geven een kwestie is van alles of niks. Straks geef je Google of Starmoney met één vinkje toegang tot je hele financiële huishouding. Van je achterstallige huur in 2008 tot je therapeutbezoek in 2016.

Bedrijven vechten al een tijd om informatie over de digitale identiteit van burgers. Omdat die goud waard is. Zeker je betaalgedrag. Waarom zijn die gegevens met de nieuwe wet dan gratis op te vragen? Tech-filosoof Jaron Lanier pleit voor een prijskaartje aan onze data. Kijken of Google dan nog steeds interesse heeft.

Waar zwerft jouw data rond? Tech-maatschappelijke organisatie Waag laat je dat hier zien en helpt je om jouw data te beschermen.

Meer lezen

Wat de PSD2 betekent voor de bankensector
Tikkie en PSD2 

Betaal liever met geld dan met data voor internetdiensten

Meer kijken

Tegenlicht met Jaron Lanier
Marleen Stikker over digitale innovatie

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!