Democratie van morgen

Stand with Standing Rock

29.11.2016

Timo

Leestijd: minuutje

Een inzamelingsactie van de Sioux-stam leverde in plaats van de beoogde 5000 dollar maar liefst een miljoen op.

De Sioux-stam protesteert tegen het aanleggen van een pijpleiding in Standing Rock, North Dakota. Deze gaat dwars door hun leefgebied heen, houdt geen rekening met heilige graven en kan hun watertoevoer vervuilen. De pijpleiding van Energy Transfer Partners, die ruwe olie gaat vervoeren, zorgt voor nóg meer CO2-uitstoot. Donald Trump investeerde in het bedrijf en de CEO van ETP doneerde aan Trumps campagne.

Hier komen verschillende problemen samen. De grondwettelijke rechten van een bevolkingsgroep worden geschonden. ETP heeft lak aan klimaatverdragen. En door de innige vervlechting van politiek en bedrijfsleven is er weinig tegen te beginnen. Dat verklaart de wereldwijde protesten. Er is veel steun: een inzamelingsactie van de Sioux-stam leverde in plaats van de beoogde 5000 dollar maar liefst een miljoen op.

De leiding lijkt er te gaan komen, maar dat is geen reden het hoofd te laten hangen. In Standing Rock komen activisten met verschillende achtergronden samen. Dat is nodig. Want het conflict laat zien dat maatschappelijke problemen vele gezichten hebben. Maar ook dat het mogelijk is om grote groepen burgers met hele diverse achtergronden te mobiliseren. Zo kan het draagvlak voor structurele veranderingen steeds groter worden.

Meer lezen

Meer over het digitale protest bij #NoDAPL
Het conflict vanuit het perspectief van een native American
Onder anderen ING en ABN AMRO financieren de North Dakota Access Pipeline

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!