Democratie van morgen

Samen weet je meer dan alleen

06.12.2016

Timo

Leestijd: minuutje

Patenten maken kennis enkel toegankelijk voor een kleine, machtige groep.

Laten we nadenken over een nieuw patentensysteem. Een systeem dat het voor kleine ondernemers en uitvinders makkelijker maakt om met bestaande kennis aan de slag te gaan. Want multinationals houden de patenten voor eigen innovaties vaak binnenshuis. Anderen moeten flink betalen om zo’n uitvinding te gebruiken. Doe je dat niet, dan heb je een dure rechtszaak aan je broek. Dat remt technologische ontwikkeling en geeft grote bedrijven nog meer macht.

De instrumenten van verandering hebben we al in handen. Een voorbeeld. Wetenschappers zijn bezig met de structuur van RNA-moleculen – het broertje van DNA. Ze hebben lang niet genoeg tijd om de ontelbare opties zelf uit te proberen. Dus ontwikkelen ze een game, ‘EteRNA’, waarin je zelf RNA-moleculen bouwt. Tienduizenden mensen spelen mee. Na verloop van tijd bouwen spelers steeds betere moleculen. Soms leidt hun werk zelfs tot oplossingen waar de wetenschappers tot dan toe niet aan dachten.

Samen weet je meer dan alleen. Patenten maken kennis enkel toegankelijk voor een kleine, machtige groep. Als je de bouwstenen deelt, kan iedereen met die kennis aan de slag. Dat stimuleert innovatie. Neemt angst voor een stel topadvocaten weg. En zorgt ervoor dat het beste idee wint.

Meer lezen

Hoe amateur-wetenschappers nieuwe oplossingen vonden in EteRNA
Last Week with John Oliver over het misbruik van patenten
Hoe Monsanto kleine boeren voor de rechter sleept

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!