Democratie van morgen

Rutte, wijs Trump op mensenrechten

19.07.2019

Jeske

Leestijd: minuutje

Houd de man verantwoordelijk voor zijn daden.

Vrijdagochtend 19 juli: het NOS journaal bericht dat “de relatie tussen Nederland en de VS volgens President Trump nog nooit zo goed is geweest.” En toont een foto van een lachende Rutte en Trump: “We zijn vrienden.”

Rutte, dit is niet normaal.

Trumps cv van schandalen loopt uiteen van seksistische uitspraken en handelingen, tot het tegenwerken van de vrije pers. Van baby’s een half jaar lang in detentie van hun ouders scheiden, tot de recente oproep aan vier Amerikaanse congresleden en staatsburgers om “terug te keren naar hun eigen land.” Absurd natuurlijk, want daar zijn ze al.

Onder deze schandalen ligt een sterke ideologie: Trump eist als witte man rechten op, die hij anderen ontzegt. Hij mág bepalen wie welke positie krijgt in de samenleving, en voor wie er helemaal geen plek is. Daarmee ondermijnt hij de Universele Rechten van de Mens.

Eerder uitte Rutte namens het Nederlandse volk nog zijn zorgen over het schaden van o.a. LGBT-rechten bij een bezoek aan Poetin. Welke waarden vertegenwoordigt je nu, Rutte? En wie vertegenwoordig je? Hoe zit het met vrouwen? Mensen met een niet-witte huidskleur?

Het is begrijpelijk dat Nederland een goede relatie met een belangrijke handelspartner als de VS wil behouden. Maar dat geeft diens president geen vrijbrief. Houd de man verantwoordelijk voor zijn daden. En ga niet namens de Nederlandse bevolking (en met ons belastinggeld) aanpappen met een president die seksisme en racisme normaliseert, de klimaatcrisis ontkent en de rechten van zijn eigen burgers schaadt.

Meer lezen

Human Right Watch Report over de VS

Meer kijken

Migratiegeschiedenis familie Trump én ‘de Squad’
Reactie van de congresleden op Trumps tweet
Hoe “ga terug naar je land” een veelgebruikte uitspraak wordt

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!