Democratie van morgen
Politiek voor de toekomst
Ellyn
Politici laten kansen liggen om met een ander verhaal te komen.
Het gaat goed met Nederland: we staan in de ranglijsten in de top-10 van best scorende landen ter wereld – of het nu gaat om onderwijs, zorg of de kwaliteit van onze democratie. De arbeidsmarkt herstelt zich van de crisis en de economie groeit. Toch zijn mensen ontevreden en stond Wilders nog nooit zo hoog in de peilingen. Hoe kan dat?
De politiek draait niet om het nu, zegt onder andere Eurocommissaris Frans Timmermans, maar om de toekomst: waar staan we over vijf of tien jaar? Nederlanders zijn bang dat er straks weinig kansen voor hun kinderen zullen zijn. Wilders maakt gebruik van deze angst voor morgen door met schijnbaar simpele oplossingen te komen. Zo kan hij beloven dat Nederland ‘weer van ons’ wordt, zonder ooit toe te lichten hoe dit Nederland er precies uit gaat zien.
Wie populisme een halt toe wilt roepen, moet mensen juist enthousiást maken voor de toekomst. Maar politici laten kansen liggen om met een ander verhaal te komen. Dat zie je aan het verwerpen van het voorstel om het basisinkomen te onderzoeken door alle partijen, behalve GL en PvdD. Jammer, want er moeten antwoorden komen op de problemen van morgen. Waar komen de banen vandaan? Hoe gaan we om met klimaatverandering? Campagne voeren voor de korte termijn is niet voldoende.
Meer lezen
Geert Wilders concreet: oproep van Arjen Lubach
Het gaat goed met Nederland, maar waarom voelen we dat niet?
Motie ‘basisinkomen onderzoeken door CBS en CPB’ verworpen
Frans Timmermans over populisme en de toekomst van Europa
Zoek op artikel
Meer lezen
Blijf op de hoogte
Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!