Democratie van morgen

Politiek mag best saai zijn

05.04.2019

Jeske

Leestijd: minuutje

Als populisten iets brengen in de politieke arena, is het spektakel.

Je kan veel zeggen over het politieke debat, maar het is in ieder geval niet saai. Sterker nog, overwinningsspeeches als die van Baudet zijn zeer theatraal. Drama trekt de aandacht. Maar wat brengt het?

Als populisten iets brengen in de politieke arena, is het spektakel. Ze brengen kunst in de stroperige, grijze politiek. Van de sterke symbolen en krachtige woorden, tot de uitgesproken kapsels en maatpakken van partijleiders. Toch hebben populistische partijen geen hoge pet op van kunst, tenzij het de partijideologie dient. Terwijl populisme en kunst wel een kernfunctie delen: ze zijn een spiegel voor emoties.

Het succes van populistische partijen laat de grote behoefte van mensen zien om hun emoties te uiten. Over het alledaagse leven. Zonder nuance of politieke correctheid. Precies waar kunst zich ook voor leent. Maar kunst hoeft niet vertaald te worden naar uitvoerbaar beleid. Partijstandpunten wel.

Aan de verkiezingsuitslag te zien snakt ‘doodnormaal Nederland’ naar vrije expressie. Maar het doel van de politiek is niet het hosten van een ‘open mic’. Polderen en beschaafde dialogen zijn misschien wat saai, maar dat is oké. Misschien, als politici meer investeren in kunst en expressie, kunnen ze zichzelf focussen op de kunst van het besturen van een land.

Meer lezen

Doe eens beschaafd
Lees over democratische vernieuwing in de serie over nieuwe democratie

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!