Democratie van morgen

Organiseer zelf je sociale vangnet

27.01.2017

Timo

Leestijd: minuutje

Een broodfonds is gebaseerd op vertrouwen. Je bent niet afhankelijk van het oordeel van de verzekeraar over je ziekte.

Vier op de vijf zzp’ers heeft geen verzekering tegen arbeidsongeschiktheid. Dat komt doordat de opties die verzekeraars aanbieden duur zijn, en niet op maat. Wat kan een zieke ondernemer doen als ‘ie niet genoeg geld op zijn spaarrekening heeft?

Steeds meer zzp’ers zijn lid van broodfondsen. Zo’n fonds bestaat uit maximaal vijftig ondernemers die samen een vereniging oprichten en elke maand een vast bedrag inleggen. Als iemand uit het broodfonds ziek wordt, krijgt die persoon maandelijks een schenking uit de kas. En met het geld in de kas wordt niet gespeculeerd. Verlaat je het broodfonds, dan krijg je je geld terug.

Een broodfonds is gebaseerd op vertrouwen. Je bent niet afhankelijk van het oordeel van de verzekeraar over je ziekte. Vaak dekken verzekeraars psychische klachten als een burn-out niet. Door de kleinschaligheid steunen leden elkaar met meer dan geld. Bijvoorbeeld door opdrachten over te nemen.

Er zijn nadelen. Een broodfonds keert maximaal twee jaar uit. Het was ook zo dat als te veel leden ziek werden, dat problemen zou opleveren. Maar dat is ondervangen door de broodfondsalliantie: als een fonds niet genoeg in kas heeft, ondersteunen andere fondsen. Zo bieden zzp’ers met een eenvoudig en sociaal alternatief voor grote verzekeraars.

Meer lezen

De overkoepelende broodfonds-organisatie

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!