Democratie van morgen

Op naar een internet voor iedereen

22.09.2017

Timo

Leestijd: minuutje

[Gratis] internet leveren aan andere gemeenten wordt gezien als oneerlijke concurrentie.

Internet is zo langzamerhand een eerste levensbehoefte aan het worden. Er is steeds meer dat je niet kunt regelen zónder een internetverbinding: zelfs overheidsinstanties willen het liefste zo min mogelijk brieven sturen. Wat dat betreft laat internet zich beter vergelijken met water en elektriciteit dan met luxegoederen. Zou het niet beter zijn als de overheid een grotere rol gaat spelen in de regulering van het internet, in plaats van op winst beluste telecombedrijven?

Een voorbeeld. In de Verenigde Staten zijn er een aantal gebieden, meestal ver buiten de grote steden, die al jaren te kampen hebben met slecht internet. Voor grote telecomaanbieders zijn ze niet interessant. Het plaatsje Pinetops in North Carolina vroeg daarom aan het nabijgelegen Wilson of ze van het gemeentelijke netwerk van die stad gebruik konden maken. Maar daar zijn in de VS, door lobbyende bedrijven, sterke restricties op. Internet leveren aan andere gemeenten wordt gezien als oneerlijke concurrentie. Daarom besloot Wilson het eigen internet maar gratis weg te geven. Zo werd druk uitgeoefend en uiteindelijk regelgeving aangepast.

Dat biedt ruimte voor discussie. Is deze marktstructuur wel de juiste om van internet een de dienstverlener van een open, democratische samenleving te maken?

Meer lezen

Gratis internet in Pinetops

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!