Democratie van morgen

Oceaan op een gloeiende plaat

03.03.2017

Imre

Leestijd: minuutje

“Als duizend mensen vóór mei toezeggen om over te stappen naar groene stroom, doen we het alle duizend.”

Vaak voelt een idealistische daad als een druppel op een gloeiende plaat. Stoppen met vleeseten, overstappen naar een eerlijke bank, minder vliegen: wat is het nut als anderen de switch níet maken?

Het initiatief Collaction tackelt dit dilemma met het idee ‘crowdacting’. Dat werkt zo: iemand stelt een actie voor – zoals een overstap naar een groene energieaanbieder. Deelnemers beloven in actie te komen als een deadline en target worden gehaald: “als duizend mensen vóór mei toezeggen om over te stappen naar groene stroom, doen we het alle duizend”.

Een impactvol idee, dat ook vragen oproept. Kun je crowdacting misbruiken om twijfelachtige projecten te realiseren? Nee, dit voorkomt Collaction door te toetsen op criteria als maatschappelijk nut en de afwezigheid van persoonlijk gewin. En hoe weet je of deelnemers hun belofte houden? Bij een switch naar een groene energieaanbieder zorgt Colaction dat iedereen automatisch overstapt als het target is gehaald. Maar in veel andere gevallen draait het om vertrouwen.

En waarom ook niet? Crowdacting biedt gebruiksgemak, positieve groepsdruk, soms zelfs financieel voordeel in de vorm van groepskorting. Er lijken voldoende prikkels om je aan je toezegging te houden. Neem de proef op de som op collaction.org!

Meer lezen

Voorbeelden van collectieve acties

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!