Democratie van morgen

Minder wafelwinkels, meer eigenzinnigheid

27.06.2017

Timo

Leestijd: minuutje

Bewoners wezen op de hotelstop: Amsterdam kan alleen in uitzonderlijke gevallen nieuwe hotels bouwen.

De Amsterdamse binnenstad begint steeds eenvormiger te worden: hotels, wafelwinkels, Airbnb-appartementen. Ideaal voor toeristen, rijke kosmopolieten en speculerende makelaars. Maar niet voor bewoners.

Die laten het er niet bij zitten. De Universiteit van Amsterdam verkocht recent het Bungehuis. Het zou een Soho House worden, een exclusieve club met duur hotel en restaurant. De gemeente gaf een vergunning af, maar omwonenden protesteerden. Zij wezen op de hotelstop: Amsterdam heeft besloten alleen in uitzonderlijke gevallen nieuwe hotels te bouwen. De rechter stelde de bewoners in het gelijk.

Nu wil de UvA ook het nabijgelegen PC Hoofthuis verkopen. Ook dat kan een hotel worden. Daarom hebben omwonenden STADonderDAK opgericht, een collectief dat een alternatief plan aan de gemeente en de universiteit aanbood. Het plan geeft een glimp van de stad die bewoners voor zich zien: verschillende horeca, een buurtbibliotheek waar je kunt werken en studeren, aandacht voor duurzaamheid en ecologie, en betaalbare woningen voor zowel ouderen als studenten.

Misschien is het te ambitieus om al deze ideeën in één gebouw te proppen. Maar juist nu is het belangrijk dat mensen willen vechten voor een stad die eigenzinnig en sociaal is, net als haar bewoners.

Meer lezen

Het projectplan van STADonderDAK
De geschiedenis van het Bungehuis

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!