Democratie van morgen

Maak coöperaties zo eenvoudig mogelijk

09.05.2017

Timo

Leestijd: minuutje

Hoe kunnen coöperaties voor iedereen, overal in het land aantrekkelijk worden?

Het aantal coöperaties in Nederland neemt toe: er zijn steeds meer organisaties en ondernemingen die door de werknemers zelf bestuurd worden. Maar werkt die vorm voor iedereen even goed? Als je naar het coöperatielandschap kijkt, vallen twee dingen op.

Ten eerste duiken niet overal in Nederland succesvolle samenwerkingen op. Zo is Noord-Brabant succesvoller dan de rest van het land en gaat het in Amsterdam-centrum beter dan in de buitenwijken. Ten tweede zitten hoogopgeleiden vaker in een coöperatie dan laagopgeleiden.

Hoe kunnen coöperaties voor iedereen, overal in het land aantrekkelijk worden? Daarvoor is het belangrijk dat voor burgers eigen initiatief loont. In Almere werd het voor particulieren eenvoudig gemaakt een eigen huis te bouwen. Ook middeninkomens komen in aanmerking. In de wijk Nobelhorst is iedereen lid van een coöperatie, bewoners besturen samen de buurt. Zowel kopers als huurders zijn daar minder afhankelijk van de grillen van de markt of overheid.

De Nederlandse overheid wil graag dat burgers zoveel mogelijk onderling zelf regelen. Dat is het idee achter de participatiesamenleving. Coöperaties passen daar goed in. De les uit Almere is dat het werkt om de drempels voor initiatiefnemers zo laag mogelijk te maken. Dat is het begin.

Klik hier om meer te lezen over coöperaties.

Meer lezen

Coöperaties zijn gebaat bij steun
Bouw een huis in Almere
Nobelhorst: bewoners besturen de buurt

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!